Nytt golv? Gör rätt från början!

Planerar du att lägga nytt golv i fastigheten? Det lönar sig i längden att se till att göra ett grundligt förarbete – annars riskerar du dyra kostnader längre fram. Här är några av våra bästa tips på saker att tänka på och som säkerställer att du gör rätt från början.

Med nästan 30 års erfarenhet är vi på Inhab en av regionens främsta golvläggare av industrigolv och fogfria golvbeläggningar. Vi är certifierade enligt ISO 9901 och ISO 14001 samt branschorganisationen SVEFF avseende kvalitet och arbetsmiljö.

För oss handlar det inte bara om en stämpel att visa upp. Ett kunna garantera kvalitet handlar framför allt om att du som kund ska kunna lita på att arbetet är väl utfört – och slippa dyra extrakostnader längre fram.

Inhab hjälper dig att göra rätt.

 

Kostnader och risker

Att slarva med golvläggningen kan bli en dyr historia. Det som i det initiala skedet kan ses som en smart och kostnadseffektiv lösning kan visa sig bli betydligt dyrare än man tror om golvet blir skadat och behöver läggas om.

 • Renovering: Den tydligaste risken med ett undermåligt arbete är att golvet kan behöva rivas upp och läggas på nytt. En kostnad som de allra flesta av oss undviker om vi kan.
 • Installationer: Om golvet ligger i en lokal som används med många maskiner kan installationer behöva plockas bort för att en ny golvläggare ska kunna genomföra sitt arbete.
 • Utebliven inkomst: För golv i kommersiella fastigheter och industrilokaler innebär en ny golvläggning utebliven inkomst för verksamheten eftersom lokalen inte kan används under tiden.

Utöver det rent ekonomiska innebär konsekvenserna av ett undermåligt golvarbete många timmar av stress, frustration och osäkerhet. Därför är det av största vikt att göra vad man kan för att göra rätt från början.

 

Så gör du rätt från början

Här följer fyra tips på saker du som beställare kan gå igenom inför att ett nytt golv ska läggas.

 1. Kontrollera underlaget
  Inför att golvet ska läggas behöver underlaget kontrolleras, både tryckhållfasthet och draghållfasthet. Fuktkontrollerna behöver göras av en fuktsakkunnig som kan ge dig exakta värden. Med den informationen går det för en golvläggare att fatta korrekta beslut kring hur ett golv ska läggas.
 1. Rätt golv på rätt plats
  En av de viktigaste sakerna att överväga redan innan du beställer ett nytt golv är vilket typ av golv som passar bäst för verksamheten. Att lägga ett massagolv där det hade passat bättre med betong (och vice versa) kan vara en av sakerna som leder till dyrare kostnader längre fram.
  Behöver du hjälp med att välja golv? Kontakta oss på Inhab så guidar vi dig framåt.
 1. Gör en miljöinventering
  Om det nuvarande golvet är gammalt är det viktig att göra en miljöinventering för att undersöka hälsofarliga material.
 1. Informera verksamheten
  En fjärde sak att tänka på redan från början handlar om att informera verksamheten om när och hur golvet kommer att läggas. Golvläggare använder skyddsutrustning för att skydda sig mot hälsofarliga ångor och damm under golvläggningen – lika viktigt är det att tredje person kan skydda sig. Till exempel genom att dörrar till utrymmet där golvet ska läggas plastas in och att till- och frånluft tillsätts.