Tomas tips till dig som behöver ett industrigolv

Industrigolv ställer höga krav på motståndskraft och tålighet. Men för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt finns det några saker att tänka på. Här ger Inhabs golvläggningsspecialist Tomas Losenegger sina tips till dig som behöver ett industrigolv.

Vi på Inhab är experter på industrigolv och vet vad som krävs för att lägga starka och hållbara golv, speciellt anpassade för industrin. Verksamheter inom industri, lager och produktion ställer höga krav på golv som klarar av hög belastning, mekaniskt slitage och kemikalier.

Genom åren har vi lagt industrigolv åt aktörer inom alltifrån pappers- och fordonsindustrin till mejerier och livsmedelsindustri.

– För industrigolv är slitstyrkan och tåligheten i golvet det allra viktigaste. Även kemisk resistens kan vara en prioritet, beroende på vilken verksamhet det handlar om, säger Tomas Losenegger, golvläggningsspecialist på Inhab Golv.

Inom industrin är det allra vanligast att vi på Inhab lägger massagolv, men på sina håll börjar en del gå över till slipad och polerad betong. Vilket golv som passar bäst beror helt och hållet på vilken typ av verksamhet som kommer använda golvet.

– Om golvet kommer utsättas för mycket kemikalier och vatten är det bäst att välja ett massagolv, likaså om golvet kommer att ha hög trafik av truckar och flöden av människor i rörelse. I de fallen kan polerade golv bli för hala och ha sämre avstötningsförmåga för vätskor.

För vissa verkstäder och andra verksamheter som behandlar eld kan det däremot vara ett smart val att välja ett polerat betonggolv.

– Om man till exempel står och svetsar och det sprutar små eldblixtar så gör det ingenting om man har ett betonggolv. Med ett massagolv finns det viss risk att epoxyn kan få brännmärken, säger Tomas.

Massagolv är betydligt mer anpassningsbara till både utseende och funktion. Det går till exempel att påverka ytan med halkskydd för bättre fäste eller blankt för ett mer lättstädat golv. Det går dessutom att ge golvet en speciell struktur med allt från glitter och färgade sektioner till geometriska figurer.

 

3 tips innan du beställer ett industrigolv:

 

1. Tänk igenom hur golvet kommer att användas

Kommer golvet främst användas för avlastning av tunga varor och maskiner? Behöver golvet kunna hantera trucktrafik och stora flöden av människor? Hur golvet kommer att användas påverkar hur vi på Inhab bäst kan utforma det. Industrigolv är inte identiska och ju mer information vi får från dig som kund, desto större möjlighet har vi att ge råd kring vilka lösningar som passar bäst för dig.

 

2. Behöver utseendet anpassas?

Många industrier har behov av truckar för att lasta och frakta maskindelar och varor. För att öka säkerheten i lokalen kan man med ett massagolv anpassa kulören på golvet så att särskilda gångstråk får en färg och truckgångar en annan. Det går även att sektionera upp golvet med geometriska figurer för att underlätta den dagliga verksamheten.

 

3. Förbered dig inför golvläggningen

För att vi på Inhab ska kunna utföra vårt jobb så optimalt som möjligt finns ett antal förberedelser som behöver göras inför vårt besök. Det är extra relevant när ett massagolv ska läggas. Saker som kontroll av fukt i underlaget, lutningar och draghållfasthet behöver göras i förväg. Här kan du läsa mer om vilka saker man behöver tänka på inför att ett massagolv ska läggas.

 

Letar du golvläggare av industrigolv?

Kontakta oss. Vi på Inhab Golv har 30 års erfarenhet och är en av de främsta golvläggarna av industrigolv i regionen.