Att kontrollera golven regelbundet är ett effektivt sätt att undvika dyra utgifter längre fram. Med en årlig besiktning kan ni upptäcka skador i tid som hinner åtgärdas innan de växer sig för stora. Här följer några tips på saker att tänka på – och tecken att leta efter.
Det kan vara svårt att på egen hand veta om en skada eller förslitning på golvet går att laga lokalt eller om en totalrenovering av golvet behöver göras.
Tveka inte att kontakta oss på Inhab för att få hjälp att inspektera golven och få besked om vilka åtgärder som behöver vidtas.
– Är det bara en spricka som uppstått i golvet, till exempel efter att någonting tungt har tappats, då kan det gå att såga upp och laga lokalt. Är det däremot ett spindelnät av sprickor där man inte riktigt kan se varifrån de kommer, då är det antagligen dags att göra något betydligt större, säger Daniel Nyberg, säljare och projektledare på Inhab.
Att kontrollera golven behöver göras oftare än vad de flesta tror. Vi på Inhab rekommenderar att göra en årlig besiktning där fastighetens samtliga golv inspekteras för att ha god koll på eventuella brister och risker. Upptäcks en skada vid ett annat tillfälle än under besiktningen bör den som lagt golvet meddelas direkt för att få en chans att åtgärda golvet så snabbt och smidigt som möjligt.
– Om man struntar i en liten skada så kan den växa och bli betydligt större. Speciellt när det handlar om golv i storkök, bryggerier, p-hus och andra ställen där vätska, vatten och slitage är mer påtagligt. Där är skadorna extra viktiga att ta direkt man upptäcker dem.
Leta efter dessa tecken:
Det finns ett antal saker man kan titta närmare på för att identifiera brister och risker med golven. Det positiva är att de allra flesta bristerna går att se med blotta ögat, så länge man vet vad man ska titta efter.
Sprickor – Leta efter eventuella sprickor i golven. Genom att åtgärda dessa så tidigt som möjligt förbättrar ni chanserna att undvika förvärrade problem när fukt och vätska tar sig ned genom sprickan och djupare in i golvet.
Genomslitage – En del golv som läggs har en röd primer under ytskiktet. När golvet använts under långt tid kan den röda primern synas med blotta ögat, vilket innebär att ytskiktet brutits ned och det är dags att åtgärda golvet.
Missfärgningar – Börjar golvet inte längre se tilltalande ut, med mörka fläckar och missfärgningar? Det är inte bara en estetisk fråga. Missfärgningar kan tyda på att lacken har brutits ned vilket gör att golvet suger åt sig smuts som fastnar i porerna. Missfärgningar kan också bero på kemikalier. I båda fallen har golvet börjat tappa sin motståndskraft.
Om golvet har släppt – Om golvet rent av har börjat släppa är det hög tid att göra någonting åt det. Orsaken till att det släpper kan vara fukt i underlaget eller dåligt underarbete.